Pige med spiseforstyrrelse

Har du helt styr på anoreksi?

Du har garanteret hørt ordet anoreksi før, og ved at det handler om en spiseforstyrrelse, men ved du egentlig hvad spiseforstyrrelsen indebærer? Det er godt at have den basale viden om emnet, så man som minimum kan identificere problemet hos sig selv eller sine nærmeste. Læs med her og bliv klogere på anoreksi.

Hvad er anoreksi?

Som nævnt tidligere, er anoreksi en spiseforstyrrelse, hvilket også betegnes som værende en sygdom. Anoreksi opstår typisk når man som person har en forvrænget kropsopfattelse af sig selv. Som anorektiker er man overbevist om, at man vejer for meget, selvom det ofte er lige modsat.

En tommelfingerregel siger, at hvis man er min. 15% undervægtig i forhold til sin normalvægt, er der tale om anoreksi.  

Personer som lider af anoreksi, vil ofte undertrykke deres behov for næring, ved at sulte sig selv, fremprovokere opkast efter et måltid og træne fysisk hårdt. Det siger sig selv, at hvis man benytter disse tre metoder til at holde vægten nede, bliver det hurtigt en ond cirkel.
Hvis du ikke får nok mad, er der ikke noget at kaste op, har du ikke noget energi i kroppen, vil det på sigt være usundt at træne hårdt.


Hvordan påvirker anoreksi kroppen?

Døjer man med anoreksi over en længere periode, kan spiseforstyrrelsen være rigtig hård ved kroppen. Idet man ikke får de næringsstoffer man har behov for, vil man hurtig blive træt og afkræftet. ydermere vil cirkulationen af blodet i kroppen forringes, hvilket betyder at man let kommer til at fryse. Og det er kun begyndelsen.

Det kan gå hen og blive livsfarligt, at sulte sig selv og være på ekstreme slankekure. Det skyldes at de indre organer vil tage skade, da de ikke har den fornødne plads i kroppen. Det resulterer i, at organerne skrumper eller bliver mast, hvilket nedsætter funktionaliteten.

Ydermere vil kroppens hormonsystem højst sandsynligt tage skade, det betyder at folk som lider af anoreksi, har nedsat chance for at kunne blive gravid efterfølgende.

 

Hvordan behandler man anoreksi?

Kan du genkende nogen af ovenstående tegn hos dig selv, eller en du holder af? Så er det med at få gjort noget ved det. Men hvad gør man lige?

Først om fremmest er det en god ide, at konfrontere personen med problemet, eller få en passende person til det. Tag en snak om mad- og spisevaner. Der er noget som skal ændres. Ofte kommer anoreksi af lavt selvværd – så det handler i en vis grad om, at hjælpe personen med at få selvtilliden tilbage.

Er det ikke muligt at nå personen, er der behov for professionel hjælp. Man kan ikke søge hjælp for tidligt, det kan derimod være forsent. Tag kontakt til et privathospital som beskæftiger sig med spiseforstyrrelser.

Du skal ikke være bange for at hjælpe, eller blive hjulpet – det værste du kan gøre er ingenting.